Fosta Universitate „Eftimie Murgu” a devenit Centrul Universitar al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, din Reșița.

Puteți afla mai jos un scurt istoric al învățământului superior reșițean, care a aniversat 50 de ani de la înființare în 2021.

Basorelief realizat de pictorul și sculptorul reșițean
Petru Comisarschi

Eftimie Murgu (născut în 28 decembrie 1805, la Rudăria, comitatul Caraş-Severin – decedat în 30 aprilie 1870, la Budapesta) a fost un jurist și profesor de filosofie român, om politic, deputat în parlamentul revoluționar maghiar din timpul Revoluției de la 1848 (Dieta de la Debrețin), apoi avocat în Budapesta.

Oraşul Reşiţa – situat în partea de sud-vest a României, pe malurile râului Bârzava, în vecinătatea Munţilor Semenic – este unul dintre cele mai vechi şi mai renumite centre metalurgice şi constructoare de maşini din ţară, debutul său industrial producându-se cu mai bine de doua veacuri în urmă, mai exact la 4 iulie 1771.

Firesc faţă de aceste tradiţii şi răspunzând unei necesităţi îndelung resimţite, aici s-a dezvoltat – începând cu anul 1971, deci din anul bicentenarului uzinelor reşiţene – învăţământul tehnic superior, primul pas făcându-se prin înfiinţarea Institutului de Subingineri, subordonat iniţial Institutului Politehnic „Traian Vuia“ din Timişoara, unitate de învăţământ prestigioasă, de renume european.

În 1990 s-a înfiinţat, în urma unui proces evolutiv normal, Facultatea de Inginerie, aparţinând tot de Institutul Politehnic „Traian Vuia“, ce îngloba secţiile: Tehnologia Construcţiilor de Maşini, Utilajul şi Tehnologia Sudării, Electromecanică, Deformări Plastice şi Tratamente Termice şi Turnarea Metalelor. Un moment de excepţie în evoluţia învăţământului superior din Reşiţa se înregistrează în anul 1992, când se înfiinţează Universitatea „Eftimie Murgu“, autonomă faţă de politehnica timişoreană, având două facultăţi: Facultatea de Inginerie (FI) şi Facultatea de Drept şi Ştiinţe Economice (FDSE), care începând cu 1 octombrie 1995 a devenit Facultate de Științe Economice şi Administrative (FSEA).

La împlinirea a peste patru decenii de la fondarea învăţământului superior la Reşiţa, Universitatea „Eftimie Murgu“ reprezenta imaginea unei realităţi complexe şi a unei individualităţi distincte, atât pe plan academic naţional, cât şi internațional. Ea şi-a perfecţionat şi modernizat continuu procesul de învăţământ, căutând să se menţină în rândul celor mai prestigioase instituţii de învăţământ superior tehnic şi economic.
În zilele de 13 şi 14 octombrie 2011, UEMR a aniversat patru decenii de învăţământ superior la Reşiţa, iar în anul 2016 s-au aniversat 45 de ani de la înființarea învățământului superior reșițean.

Începând cu anul universitar 2020-2021, Universitatea „Eftimie Murgu” a devenit Centrul Universitar din Reșița al prestigioasei Universități Babeș – Bolyai din Cluj-Napoca, pe scurt CU UBB R.

În anul 2021, la Reșița s-au sărbătorit 50 de ani de învățământ superior.