«Dragă bobocule,
Bine ai venit la cea mai mare și prestigioasă universitate din România. Anii de studenție vor reprezenta pentru tine cea mai frumoasă etapă din viață, atât în ceea ce privește dezvoltarea ta personală, cât și cea profesională și academică. UBB este instituția care pune în valoare individul, studentul având oportunitatea de a-și crea propriul parcurs academic, dar și social, prin diversele oportunități pe care universitatea și orașul le oferă.
În cadrul acestei universități studenții sunt parteneri egali cu profesorii, Alma Mater Napocensis fiind un forum autentic de dezbatere a ideilor și o intersecție a culturilor, atât a celor naționale, cât și a celor internaționale.
Pandemia ne-a marcat pe toți, punând la încercare însuși modul nostru de interacțiune interumană, așadar ne dorim cu mare entuziasm să ne cunoaștem și să dezvoltăm împreună o serie de proiecte care să aibă un impact pozitiv asupra dezvoltării comunității locale, naționale și internaționale. Până atunci ne vedem în campusurile și facultățile Universității, dar și la activitățile extracurriculare pe care le desfășurăm împreună cu organizațiile studențești.
Prefectul Studenților,
Zbranca Ionuț Leonte»

«Dragi studenți,
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este noua voastră „casă-academică”. După ce „casa-familie” v-a crescut și v-a ajutat să ajungeți aici, UBB este „casa-academică” – Alma Mater – care vă va ajuta să deveniți buni specialiști, capabili să lucrați și să vă adaptați profesional oriunde în această lume, și buni cetățeni, protectori ai democrației și ai civilizației, nu în ultimul rând asigurându-vă contextul pentru dezvoltare personală continuă.
În acest demers voi puteți și trebuie să fiți arhitecții propriei educații, deoarece la UBB studenții nu sunt niște beneficiari ai unui act educațional/ academic, ci sunt parte constitutivă a unei comunității academice, contribuind astfel la educația proprie.
Așa cum spuneam în diverse contexte, cu o tradiție academică de 440 de ani, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de cinci ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților.
Recent, în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca universitate „world-class” (QS*****), iar din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene „world-class/research-intensive”.
Așadar, beneficiați de Alma Mater UBB, aveți grijă de ea și să creștem cu toții împreună, bucurându-ne și mirându-ne în acest proces!
Vă urez tuturor un an academic așa cum vi-l doriți și bine ați (re)venit acasă!
Cu prețuire,
Rectorul Universității Babeș-Bolyai
Prof. univ. dr. Daniel DAVID»

(„Cuvânt înainte” din Ghidul studentului din Universitatea Babeș-Bolyai)