Centrul Universitar UBB Reșița, Muzeul Cineastului Amator și Rotary Club Reșița vă invită să vizitați expozițiile pregătite pentru ediția din 2021 a evenimentului Noaptea Muzeelor.
Evenimentul este gândit în jurul a două expoziții: o expoziție de fotografie și o expoziție de „fușăraie”.
Expoziția de fotografie este compusă din două segmente: unul dedicat vizitei lui Nicolae Ceaușescu în anul 1971 (când Reșița marca împlinirea a 200 de ani de industrie), iar celălalt asociat albumului aniversar de fotografie Reșița 200. Atât fotografiile cu vizita realizată de Nicolae Ceaușescu, cât și albumul aniversar sunt realizate de Ioan Mato, fotograful întreprinderii CSR de atunci.

 „Fușăraie” – obiecte de decor. Fușăraie=Pfuscherei – este termenul utilizat pentru lucrările care se făceau pe cont propriu în timpul serviciului. Vine de la Pfusch, care în germană înseamnă și „lucru făcut neglijent”. În „terminologia” micilor meșteri mari de prin uzinele reșițene însemna lucrare artizanală, meșteșugărească, făcută fără acordul șefilor, cu toate că uneori astfel de fușăraie se făceau la ordinul șefilor pentru a lua drumul oficialităților de la București. În contextul în care Reșița împlinește 250 de ani de industrie, expoziția de „fușăraie”, realizate în scopuri decorative, tinde să aducă în atenție priceperea muncitorilor din uzină.
De asemenea, vizitatorii pot vizita fosta cabină de proiecție a cinematografului „23 August”, locație ce găzduiește Muzeul Cineastului Amator. Expozițiile, temporare și permanente, găzduite de universitate vor putea fi vizitate sâmbătă, 12 iunie 2021, în intervalul 18:30-23:30, cu respectarea măsurilor privind combaterea și prevenirea răspândirii virusului SARS-COV-2.
Anul acesta, Muzeul Cineastului Amator, alături de instituțiile și locațiile deschise de Noaptea Muzeelor, invită vizitatorii la un concurs inedit. Cei ce vizitează toate locațiile participante au șansa să câștige unul dintre cele trei tricouri aniversare sau una dintre cele 10 invitații oferite de Muzeul Banatului Montan pentru a vizita gratuit o expoziție viitoare. Buletinele de vizitare ce trebuie ștampilate în locațiile participante se găsesc la Muzeul Banatului Montan sau la Salonul de Fotografie Industrială, într-un număr limitat.

Ultima actualizare în 9 septembrie 2021, ora 09:17.