„Educațiunea este cultura caracterului, cultura este educațiunea minții”

Seria acțiunilor dedicate Zilei Culturii Naționale s-a încheiat joi, 20 ianuarie 2022, la Centrul UBB din Reșița. Sub genericul „Educațiunea este cultura caracterului, cultura este educațiunea minții”, în Centrul de Învățare inaugurat în 23 noiembrie 2021 au fost prezenți la manifestarea interactivă în cinstea Poetului nepereche, începând cu ora 16, reprezentanți ai Bibliotecii Județene „Paul Iorgovici”, cadre didactice, scriitori, studenți.

Directorul Centrului UBB din Reșița, Andrade-Ionuț Bichescu, a salutat inițiativa desfășurării cu prezență fizică, respectând condițiile impuse de pandemie, a activității, nădăjduind că începutul este de bun augur.

Directorul BJCS, Clara Maria Constantin, a subliniat implicarea instituției pe care o conduce în editarea a numeroase volume care valorifică elemente ale culturii locale, dar și legate de personalitatea lui Mihai Eminescu. Făuritori și promotori ai culturii, Marcu Mihail Deleanu, Vasile Petrica, Gheorghe Jurma, Nicolae Sârbu, au vorbit despre nevoia de actualizare a ideilor lui Eminescu, precum și despre importanța valorificării culturii locale. Au luat cuvântul profesorii Gheorghe Popovici, prezentând câteva idei despre educație și învățământ ale lui Mihai Eminescu, și Florica Molnar, care a insistat asupra valorii inestimabile a creației eminesciene.

În încheiere, Erwin Josef Țigla, președinte al Forumului Democratic al Germanilor din Județul Caraș-Severin, inițiatorul seriei de manifestări, a menționat importanța culturii, insistând asupra cunoașterii, prețuirii și valorificării culturii locale, implicarea în descoperirea și transmiterea ei generațiilor viitoare. Manifestarea a fost moderată de Dorina Chiș-Toia, care, cu acest prilej, i-a invitat pe cei prezenți să transmită contribuții pentru al șaptelea volum de „Studii de limbă, literatură și folclor”.

Ultima actualizare în 27 ianuarie 2022, ora 12:30.